Dana 23. 04. 2017. godine (nedjelja) s početkom u 9,00 sati na određenim punktovima u pojedinim mjestima na području Međimurja, građani će se moći uključiti u manifestaciju BIMEP, te će tom prilikom dobiti prigodnu diplomu na koju će se utisnuti pečat o uključivanju na BIMEP ili o prolasku kroz određeno stajalište – jedne dionice puta, te prijavnicu, koju svaki sudionik ispunjava (prezime i ime, adresu stana, godinu rođenja) i istu potpisuje, čime je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji BIMEP. To znači da svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost (što će biti navedeno na plakatu manifestacije i na prijavnici koju će svaki sudionik potpisati), a prijavnicu za djecu i osobe mlađe od 18 godina (su)potpisuje roditelj.

Start je moguć sa svakog ulazno-izlaznog punkta (punktovi i udaljenost između njih navedeni su na diplomi) od 9,00 do 18,00 sati, do kada su otvoreni punktovi. Građani će se moći uključivati u to vrijeme (bilo grupe bilo pojedinci) na svakom punktu i prolaziti određenu trasu po vlastitoj želji.

Na punktovima će dežurati osobe koje će učesnicima davati osvježavajuće napitke. Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije će stalno biti u pripravnosti, iako će predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Čakovec obilaziti sve punktove.

Također, i ove godine osiguran je servis bicikala, koji će sa svojim vozilom obavljati tvrtke BECIKLIN iz Preloga i CHAKY iz Nedelišća, dok je komplete za popravak guma (koji se nalaze na svim punktovima) osigurale trgovine BIKE POINT Radotić iz Čakovca koja će od 9,00 do 11,00 sati u Čakovcu (prostor kod punkta) po potrebi pregledati i popraviti bicikl.

Policijska uprava međimurska, tj. policijski službenici uključit će se u biciklijadu uspostavom Mobilnog preventivnog centra policije (kombi vozilo namijenjeno za provođenje preventivnih aktivnosti) na Trgu Republike bb, kod Centra za kulturu Čakovec u vremenu od 09,00 do 11,00 sati. Policijski službenici provodit će preventivne aktivnosti koje proizlaze iz preventivnog projekta „Zaštitimo svoj bicikl“ koji se odnosi na informiranje građana o mjerama zaštite koje građani mogu sami poduzeti kako bi spriječili krađe bicikala, te na informiranje o novoj web aplikaciji za registraciju bicikala pod nazivom „Međimurski bicikli“  kako bi mogli samostalno putem aplikacije registrirati svoj bicikl te eventualno prijaviti krađu istog, Isto tako, informirati će građane o zakonskim odredbama iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama,  a koje se odnose na sigurno kretanje biciklista  i  pješaka, uz podjelu preventivnih letaka „Biciklisti pažnja“ i „Pješaci sigurno u prometu“.  Biti će uključene i biciklističke policijske ophodnje, prvenstveno s preventivnim radom te će se građanima podijeliti reflektirajući prsluci.

Napomenuto je da svi učesnici BIMEP-a trebaju poštovati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pogotovo vezano uz poštivanje prometnih pravila i propisa, nošenja reflektirajućih materijala, biciklističkih kaciga (maloljetnici do napunjenih 16 godina života), te paženja na sigurnost sebe i drugih učesnika u prometu. Također, podsjeća se da je vožnja bicikla po briježnom dijelu Međimurja (gornje Međimurje) puno opasnija od vožnje po nizinskom dijelu i zahtjeva veću  kondicijsku spremnost i koncentraciju. Stoga su zamoljeni biciklisti da procjene svoju fizičku spremnost, tj. kondiciju, kako se ne bi zbog umora ili iscrpljenosti ozlijedili (ili nekog drugog). Isto tako, trebaju smanjiti brzinu, tj. usporiti prilikom spuštanja niz brijeg u cilju vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Naime, veće brzine koje se postižu spuštanjem niz brijeg predstavljaju dodatnu opasnost za ozljeđivanje. Svi sudionici BIMEP-a trebaju se kretati desnom stranom kolnika vozeći jedan iza drugog, a ne jedan pokraj drugog. To sve u cilju veće sigurnosti za sebe i drugih sudionika u prometu, tj. ne ugrožavanja ikog u prometu. Iako će biti za cijelo vrijeme odvijanja manifestacije osiguran pregled i popravak bicikala (CHAKYPANEX DINAMIC, BECIKLIN i BIKE POINT RADOTIĆ), svakako je potrebno provjeriti ispravnost bicikala prije samog uključivanja u manifestaciju u cilju izbjegavanja neugodnosti zbog nastanka izvanrednog kvara na istima.

Punktovi će se nalaziti u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu

Uključenje na manifestaciju (startnina) naplaćuje se 5,00 kuna. Dolaskom na pojedini punkt, svakom učesniku će se u diplomi utisnuti pečat kao dokaz da je prošao određenu dionicu, tj. da je stigao do određenog punkta.

Na diplomi i plakatu će biti ucrtana trasa kojom se može voziti i u kojim mjestima će se nalaziti  punktovi (stolovi na kojima će aktivisti dijeliti diplome i potvrditi prolazak kroz pojedino mjesto ili dio staze). Najduža staza će biti kružna i obići će gotovo sva veća mjesta u Međimurju (16 mjesta – oko 150 km). Učesnici mogu proći i kraće udaljenosti, bez obaveze obilaska najduže staze (sudionici mogu proći dio staze koji sami odaberu). Na diplomi će se nalaziti i brojevi telefona na koji se mogu dobiti sve potrebne informacije i zatražiti pomoć (zbog kvara na biciklu ili zbog eventualne nezgode i sl.) ukoliko će to biti potrebno. Na svim punktovima će se osigurati mogućnost osvježenja vodom.

Organizator će osigurati dežurstvo prve medicinske pomoći i osiguranje prometne policije radi kontrole prometa i pratnje većih najavljenih organiziranih grupa ili će Policijska uprava međimurska prema vlastitoj prosudbi izvršiti pratnju većih grupa biciklista, te servis bicikala (npr. popravak guma).

Lokacije ulazno-izlaznih punktova u mjestima gdje će prolaziti staza su sljedeće:

Kotoriba:                  prostor ispred Knjižnice i čitaonice (ul. Kralja Tomislava – poslije pruge)

Donja Dubrava:      u dvorištu Doma kulture Zalan

Sveta Marija:           uz glavnu cestu u blizini autobusne stanice (ispred kaffe bara)

Donji Kraljevec:      prostor kod ulaza u trgovinu METSS na glavnoj cesti (poslije rampe)

Prelog:                     na glavnoj cesti u centru naselja

Domašinec:             prostor ispred Doma kulture u centru naselja (na glavnoj cesti)

Orehovica:               autobusno stajalište u centru naselja (u blizini rotora)

Čakovec:                  drvena kućica na Trgu Republike u Čakovcu

Pušćine:                   prostor kod Vatrogasnog doma (na glavnoj cesti – nasuprot „Mamice“)

Macinec:                   u dvorištu Doma kulture u Macincu (uz prugu)

Gornji Mihaljevec:  prostor ispred društvenog doma/kafića (u centru u blizini crkve)

Lopatinec (Pleškovec):prostor ispred Doma kulture u Pleškovcu (podno crkve)

Štrigova:                  autobusno stajalište u centru naselja (nasuprot ulaza u Ljekarnu)

Sveti Martin na Muri: autobusno stajalište u centru naselja (kod Osnovne škole)

Podturen                  uz autobusno stajalište u centru naselja (u blizini crkve)

Mursko Središće:  prostor nasuprot autobus. kolodvora (na razkrižju Martinska ulica)