Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne snage (četnici) opsjedali su ga 90 dana, od kolovoza do studenog 1991. godine. Sve je to završilo golemim razaranjima, brojnim ubojstvima (Ovčara) i progonom hrvatskog stanovništva. Poginulo je više o 3 tisuće ljudi, a pad Vukovara bio je veliki gubitak za Hrvatsku. Ipak nakon veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu Hrvatska je mirnom integracijom povratila ovaj grad 1998. godine.

U petak 17. studenog 2017. godine u crkvi Svetog Ladislava i Marije Kaljice održana je sveta misa za sve poginule branitelje i za domovinu koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović. Misi su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Ivana Maltarić, članovi Udruge  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – ogranak Mursko Središće, vijećnici, učenici Osnovne škole Mursko Središće, te mnogobrojni građani.

Nakon mise formirana je velika kolona koja je prošla centrom grada u kojem su građani zapalili na stotine svijeća, a posebna počast odana je kod spomenika poginulim braniteljima s područja Grada Mursko Središće „Piramide“.

Svijeće su također zapaljene na gradskoj šetnici gdje su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – ogranak Mursko Središće postavili natpis -Vukovar- te tako odali počast poginulim braniteljima.

Učenici 4a i 4b razreda Osnovne škole Mursko Središće, s učiteljicama Vesnom Čalopa i Adreom Dobranić zapalili su svijeće za Grad heroja na gradskoj šetnici.

Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.