Sveta Barbara je kršćanska svetica, djevica i mučenica, zaštitnica rudara i dobre smrti, jedna od četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama. Povodom njezinog blagdana u subotu 02. prosinca 2017. godine gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, rudari, Udruga umirovljenika i Rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće u gradskom parku kod spomenika Rudar za sve poginule rudare.

Grad Mursko Središće u Motelu Ilonka organizirao je druženje za sve rudare.

“Svi smo mi na neki način rudari – neki stariji, neki mlađi, neki su bili rudari u jami, neki smo rudari na nekim drugim poljima i svi smo na neki način povezani sa rudarstvom. Moj djed je bio poslovođa u rudniku, tri mandata sam bio predsjednik nogometnog kluba “Rudar”, a za dva dana otvaramo Centar za kulturu “Rudar”. Ime koje će novi Centar za kulturu nositi ja posvećujem vama. Kako ste vi teško odradili, tako moramo i mi samo na neki drugi način, te će onda naš Grad biti onakvim kakvim ste ga vi u svoje vrijeme činili. Otvorili smo Hitnu, državne urede u kojima si možete ishoditi neke dokumente – takvim događajima naš Grad svakim danom postaje bolji. Želim vam dobro zdravlje, mir u obitelji, a sv. Barbara, vaša zaštitnica, neka vas sve čuva.” – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak pozdravljajući nazočne rudare.

“Dragi prijatelji, prijateljice, možda nismo svi u istim godinama ali smo tu blizu, polako svi sijedimo, godine idu. Ja sam isto kao i vi serjojnčar, moj djed je također bio rudar,s toga s rudarima uvijek suosjećam i o tome razgovaram.. Želim vama i vašim obiteljima zdravlja i veselja jer je upravo to i meni najvažnije.” – iznio je zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak.

Rudarima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić – Pozdravljam vas u ime Gradskog vijeća Grada Mursko Središće. Želim vam da ove blagdane koji dolaze što bolje provedete, da vas zdravlje još bolje služi i da sve ove blagdan provedete u krugu svojih obitelji na sreću i zadovoljstvo svih vas. Želja mi je da se iduće godine ponovno nađemo u ovom sastavu. Sretno!”

U nedjelju, 03. prosinca 2017. u 10:00 sati održana je sveta misa za rudare koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović. Misi su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, zamjenica predsjednika vijeća Ivana Maltarić, vijećnici, djeca iz OŠ Mursko Središće, Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, Gradski puhački orkestar, te mnoštvo građana.

Gradski puhački orkestar na kraju svete mise održao je deset-minutni program s kojim je oduševio sve prisutne.

Društvo žena Mursko Središće položile su cvijeće kod spomenika sv. Barbare koji se nalazi u župnom dvoru Crkve Marije Kraljice i Svetog Ladislava.

Svake godine se na taj dan u našem Gradu nešto novo i lijepo dešava. Sutra, 04. prosinca, na sami blagdan sv. Barbare, otvoriti će se Centar za kulturu “Rudar”. Trinaest godina bili smo bez objekta u kojem se može održati božićna predstava, dječja predstava ili kazališna predstava. To sve se sutra vraća odnosno to dobivamo. Potrajalo je ali smo vjerovali, a tako i Biblija navodi – morate vjerovati, a sve ostalo biti će vam nadodano. Stoga vjerujemo da ćemo i izgraditi dječji vrtić, završiti aglomeraciju i riješiti pitanje prometa. Grad će postati onakav kakav želimo, a to je Grad sretnih i zadovoljnih ljudi” – iznio je gradonačelnik Dražen Srpak. Također se zahvalio svojim suradnicima, djelatnicima, svom zamjeniku Miljenku Cmrečaku, predsjedniku Gradskog vijeća Zvonku Vrtariću, njegovoj zamjenici Ivani Maltarić, vijećnicima, svim građanima koji su davali kritike i pohvale, poticaj i motivaciju, te ih je pozvao na mali domjenak u župni dvor.