Grad Mursko Središće u Strateško razvojnom programu zadao si je niz strateški razvojnih ciljeva koje će ostvariti do 2020. godine. Jedan od strateškog cilja je unaprjeđenje infrastrukture: izgradnja pješačko biciklističkih staza, unapređenje prometne signalizacije, uređenje nerazvrstanih cesta, daljnja zagovaranja za pronalaskom rasterećenja teretnog prometa kroz centar grada.
Od kolovoza 2016. godine, kada je usvojeni Strateški razvojni program rekonstruirana i uređena je ulica Antuna Mihanovića putem Nacionalnog programa za sigurnost u prometu sredstvima MUP-a. Ovih dana očekuje se završetak radova na izgradnji novih 600 metara pješačko biciklističke staze u Martinskoj ulici u Murskom Središće. Radove na izgradnji pješačko biciklističke staze izvodila je tvrtka Blažon usluge, a vrijednost radova iznosi 350.000,00 kuna, dok Županijska uprava za ceste MŽ sufinancira vrijednost radova sa 220.000,00 kuna. S ciljem podizanja sigurnosti cestovnog prometa kroz najprometnije cestovne pravce u Murskom Središće, te naseljima Peklenica i Hlapičina postaviti će se prikazivači brzina s radarskom detekcijom i dopunskim panelom za prikaz tekstualnog upozorenja uspori/hvala. Projekt će se sufinancirati sredstvima MUP-a u iznosu od 91.245,00 kuna, dok će se preostali iznos od 39.109,00 kuna podmiriti sredstvima iz proračuna.
 U naselju Peklenica u travnju 2017. godine asfaltirane su Frankopanska ulica, ulica Marof, te parkiralište kod groblja Peklenica – Križovec. Radove na uređenju ulica odradila je tvrtka Tegra d.o.o. iz Čakovca, a na uređenju parkirališta kod groblja radove je obavila tvrtka Autoprijevoz niskogradnja Branko Žganec iz Murskog Središća. Ukupna vrijednost radova iznosi 108.491,25 kuna.
Što se tiče rasterećenja teretnog prometa kroz centar grada, sa 01.07.2017. godine prema najavi ministra Olega Butkovića, kreće zabrana  prometovanja teretnih vozila iznad 7,5 tona kroz centar grada, što je uvršteno u novom Nacrtu Pravilnika.